Boston Scientific Global Customer Fulfillment Center

Boston Scientific Global Customer Fulfillment Center

BOSTON SCIENTIFIC GLOBAL CUSTOMER FULFILLMENT CENTER

Quincy, MA

Since completing a new global headquarters building for Boston Scientific Corporation in 2012, MPA has assisted the company in evaluating real estate choices and advising the global real estate and facilities team. MPA provided interior fit-out and building envelope renovations for the medical device manufacturer’s new 694,000 SF global customer fulfillment center located on Quincy’s Squantum Point.

The state-of-the-art facility expands and modernizes the company’s logistics and distribution functions, and aligns with the goals of the Boston Scientific Global Facilities Master Plan. More than half of the company’s global product manufacturing, including medical device products such as life-saving stents, will move through the 24-hour customer fulfillment facility.

Comprising 64,000 SF of office space and a 630,000 SF customer fulfillment center, the building’s office space was designed to meet global workplace strategy standards that Boston Scientific is deploying around the world. The customer fulfillment center includes 2.5 miles of high-efficiency, “smart technology” conveyor and the first installation of an enterprise warehouse management system for Boston Scientific Global Distribution. The sustainably designed building is expected to achieve LEED Gold certification for existing buildings.

MPA inherited legacy warehouse conditions that guided the repositioning of the building and the development of the open office floor plan. Different weight-bearing capacities of the existing floor slab informed the location of major building functions such as the warehouse and its accompanying storage. The large building features a unique, L-shaped footprint, so MPA’s design stretched the office spaces along the building’s edge to distribute natural light to the interior. Different corporate functions occupy each of the L’s wings, maximizing operational efficiency from the unique layout. The existing precast façade was completely replaced with an energy-efficient, metal panel rain screen system and new ribbon windows. The corner of the building was removed and updated with a multi-story curtain wall to create a dramatic canopied main entry.

The open office space features a mix of workstations and glass-fronted offices, supported by town squares, breakout cafés, training spaces, and a variety of meeting rooms. To enhance the employee experience in the new building, Boston Scientific chose a variety of amenities including a fitness center, 24/7 grab-and-go food kiosk, and game room. Adjoining the full-service corporate café, the waterfront roof terrace with outdoor casual seating and conference spaces offers stunning views of downtown Boston and provides a compelling amenity for employees.

While MPA’s design transformed an antiquated warehouse building into an attractive, energy-efficient, and natural light-filled office and fulfillment facility, the project significantly advances the Boston Scientific real estate and facilities strategy.

For more information, contact Marc Margulies, Principal-in-Charge, at 617.226.4101 or mmargulies@mp-architects.com.

MPA Team Members: